قرارداد اختیار معامله چیست

قرارداد اختیار معامله چیست؟ آشنایی با معاملات آپشن در بورس

3 ماه قبل  |

آنچه در این مقاله میخوانید

قرارداد اختیار معامله یا آپشن، که یکی از مفاهیم پیچیده در بازار سرمایه است، به عنوان یک ابزار مشتقه شناخته می‌شود که توسط فعالان بازار سرمایه قابل خرید و فروش است. این قرارداد، که بین خریدار و فروشنده اوراق برقرار می‌شود، به خریدار اجازه می‌دهد که با پرداخت هزینه‌ای به فروشنده، حق انجام یک معامله خاص در آینده را از آن خود کند.

این ابزار مشتقه نه تنها در بازارهای مالی بلکه در زندگی روزمره نیز کاربردهای متعددی دارد. در این مقاله، که توسط آکادمی استاد ترید منتشر شده است، به بررسی انواع مختلف قرارداد اختیار معامله در بورس و چگونگی خرید و فروش آن می‌پردازیم.

قرارداد اختیار معامله یا آپشن
قرارداد اختیار معامله یا آپشن

قرارداد اختیار معامله چیست؟

اختیار معامله، قراردادی بین خریدار و فروشنده است که بر اساس آن، خریدار قرارداد، حق (ولی نه تعهد) دارد که یک دارایی مشخص را با قیمت معین و در زمان مشخص بخرد یا بفروشد. این تعریف نشان می‌دهد که خریدار در اعمال حق خود آزاد است و هیچ تعهد و الزامی ندارد.

برای خرید این حق، خریدار مبلغ معینی را به فروشنده پرداخت می‌کند. فروشنده نیز در مقابل دریافت این مبلغ، تعهد می‌کند که در صورت درخواست خریدار، دارایی مشخص را به وی بفروشد یا از وی بخرد.

از آن‌جایی‌که فروشنده در قرارداد اختیار معامله متعهد است، برای جلوگیری از عدم اجرای قرارداد، وجه تضمینی را در کارگزاری بورس یا اتاق پایاپای سپرده می‌کند. بر اساس توضیحات ارائه شده، اختیار معامله‌ها چهار عنصر اصلی دارند که در هر قرارداد مشخص می‌شوند، شامل:

نوع قرارداد اختیار معامله : ( Call or Put Options)  اختیار خرید یا اختیار فروش

دارایی پایه : (Underlying asset) دارایی پایه، دارایی مورد نظر قرارداد است که خریدار اختیار معامله، حق خرید یا فروش آن را از طریق قرارداد اختیار معامله تهیه می‌کند.

زمان سررسید: (Expiration Date) به مدت زمانی اشاره می‌کند که خریدار می‌تواند از حق اختیار خود استفاده کند.

قیمت اعمال : (Strike Price) به قیمتی اشاره می‌کند که در زمان سررسید، معامله خرید یا فروش بر اساس آن انجام می‌شود.

قیمت اختیار : (Premium) همان مبلغی است که خریدار در ابتدا برای حق اختیار به فروشنده پرداخت می‌کند.

مطلب پیشنهادی: چگونه در بورس سود کنیم؟ ۸ راهکار موثر

تاریخچه اختیار معامله

احتمالاً می‌توان گفت که اولین قراردادهای اختیار معامله برای کشاورزی زیتون و فرآیند روغن‌کشی به کار رفته‌اند. در آن دوران، به دلیل تغییرات محیطی و آب و هوایی، میزان تولید زیتون هر سال تغییر می‌کرد و تولیدکنندگان زیتون در یک سال سود خوبی کسب می‌کردند ولی سال بعد ضرر می‌دیدند.

تالس، فیلسوف یونانی، با مالکان دستگاه‌های روغن‌کشی قرارداد جذابی بست. محصولات زیتون در فصل بهار برداشت می‌شدند، تالس در فصل زمستان با پرداخت مبلغی، دستگاه‌های روغن‌کشی را برای فصل بهار با قیمتی که در زمان بستن قرارداد تعیین کرده بود، اجاره کرد.

این قرارداد به این شرط بود که اگر تالس تصمیم بگیرد که از دستگاه‌ها استفاده نکند، مبلغ اجاره به عنوان سود برای صاحبان دستگاه‌ها باقی می‌ماند و تالس هیچ ادعایی برای آن نداشت. سال بعد که محصولات زیتون فراوان بودند، تالس دستگاه‌ها را با همان قیمت توافق شده اجاره کرد و سپس آن‌ها را با قیمت بیشتری به صاحبان دستگاه‌ها و سایر افراد ارائه داد و از این طریق سود قابل توجهی کسب کرد.

در واقع، در این معامله، یک اختیار مورد توافق قرار گرفت. تالس، چون از پیش هزینه اجاره را پرداخت کرده بود، حق استفاده یا عدم استفاده از دستگاه‌ها را داشت، توجه کنید که هیچ الزام و تعهدی نداشت. صاحبان دستگاه‌ها نیز تعهد داده بودند که اگر تالس بخواهد از دستگاه‌ها استفاده کند، باید با همان قیمت از قبل تعیین شده موافقت کنند.

حالا سوال این است که چرا صاحبان دستگاه‌ها با این معامله موافقت کردند؟ دلیل اصلی این بود که آینده کاری آن‌ها نامعلوم بود. آن‌ها نمی‌دانستند که آیا در سال آینده قادر به بستن قرارداد‌های مناسب خواهند بود یا نه، بنابراین آن‌ها ابهام آینده را ارزیابی کردند. این نوع معامله را اختیار خرید (Call Option) می‌نامند.

قرارداد اختیار معامله یا آپشن
قرارداد اختیار معامله یا آپشن

انواع مختلف قرارداد اختیار معامله

پس از آنکه با مفهوم اختیار معامله آشنا شدیم، حالا می‌توانیم به این سوال پاسخ دهیم که انواع قراردادهای اختیار معامله چه چیزهایی هستند؟ اختیار معامله را می‌توان بر اساس حق اختیار، سبک اعمال و وجود یا عدم سود و زیان، در دسته‌بندی‌های متفاوتی قرار داد. اختیار معامله از لحاظ حق اختیار در دو دسته، اختیار خرید و اختیار فروش، تقسیم می‌شود که در ادامه به توضیح آن‌ها خواهیم پرداخت:

اختیار خرید: (call option)

قرارداد اختیار معامله خرید، به خریدار این امکان را می‌دهد که در یک زمان معین در آینده و با پرداخت مبلغ مشخصی (premium)، تعداد معینی از یک دارایی را از فروشنده تهیه کند. فروشنده نیز تعهد می‌دهد که آن دارایی را به خریدار بفروشد.

اختیار فروش: (put option)

قرارداد اختیار معامله فروش، به خریدار این امکان را می‌دهد که در یک زمان معین و با پرداخت مبلغ مشخصی، تعداد معینی از یک دارایی را به فروشنده بفروشد. سپس فروشنده، در صورت تمایل خریدار، متعهد می‌شود که آن دارایی را از وی خریداری کند.

مطلب پیشنهادی: عرضه اولیه در بورس چیست؟

موقعیت‌های مختلف قرارداد اختیار معامله

بر اساس توضیحات ارائه شده، می‌توان گفت که در اختیار معامله چهار حالت ممکن وجود دارد:

خرید اختیار خرید

دارنده این موقعیت اجازه دارد که مقدار معینی از دارایی پایه را با قیمت مشخص در تاریخ سررسید که در جزئیات قرارداد ذکر شده است، خریداری کند. دارنده این موقعیت از افزایش قیمت‌ها تا تاریخ سررسید بهره‌مند خواهد شد. به عبارتی، زمانی که خریدار پیش‌بینی می‌کند که قیمت دارایی پایه نسبت به قیمت اعمال در تاریخ سررسید بیشتر خواهد بود، وارد موقعیت خرید در اختیار خرید می‌شود.

در این حالت، خریدار دارایی را که در بازار نقد با قیمت بالاتر معامله می‌شود، با قیمت اعمال که کمتر از قیمت بازار نقدی است، می‌خرد و می‌تواند آن را با قیمت نقدی به فروش برساند. بدیهتاً هرچه فاصله قیمتی دارایی پایه از قیمت اعمال بیشتر باشد، سود خریدار اختیار خرید نیز بیشتر خواهد بود.

اما در صورتی که قیمت در بازار کاهش یابد، خریدار اختیار خرید هیچ الزامی برای خرید سهم یا دارایی نخواهد داشت و تنها به اندازه مبلغ premium ضرر خواهد دید.

فروش اختیار خرید

فروشنده این اختیار متعهد است که تعداد معینی از دارایی پایه را در تاریخ سررسید و با قیمت مشخص به خریدار بفروشد. در حقیقت، موقعیت فروش در اختیار خرید، طرف مقابل خریدار اختیار خرید است. دارندگان این موقعیت از ریزش قیمت‌ها سود خواهند برد.

آن‌ها پیش‌بینی می‌کنند که قیمت سهام تا زمان سررسید روند کاهشی داشته باشد یا به قیمت اعمال برسد. به این معنی که قیمت دارایی در زمان سررسید به گونه‌ای باشد که احتمال دارد خریدار اختیار خرید از اعمال اختیار خود صرف نظر کند. در این حالت، سود آن‌ها به اندازه فروش قرارداد اختیار معامله در تاریخ معامله اختیار خواهد بود که همان premium است.

خرید اختیار فروش

در این قرارداد، خریدار امکان فروش تعداد معینی از دارایی‌ها را در تاریخ سررسید و با قیمت مشخص به فروشنده دارد. خریدار انتظار دارد که قیمت دارایی پایه کاهش یابد و در صورتی که پیش‌بینی‌های او درست باشد و قیمت دارایی پایه در تاریخ سررسید کمتر از قیمت اعمال باشد، سود خواهد کرد.

در این شرایط، خریدار می‌تواند دارایی را با قیمت پایین‌تری از بازار نقد خریداری کند و آن را با قیمت اعمال که بیشتر از قیمت نقد است، بفروشد.

اختیار فروش (put option) مانند اختیار خرید (call option) عمل می‌کند، به این ترتیب که هر چه اختلاف قیمت دارایی پایه در بازار نقد نسبت به قیمت اعمال بیشتر باشد، سود خریدار بیشتر می‌شود. تنها تفاوت این است که در اختیار فروش، خریدار در صورتی سود خواهد کرد که قیمت نقدی کمتر از قیمت اعمال باشد.

فروش اختیار فروش

دارنده این اختیار متعهد می‌شود که تعداد معینی از دارایی‌ها را در تاریخ سررسید با قیمت مشخصی از خریدار این اختیار خریداری کند. سود دارنده این اختیار زمانی حاصل می‌شود که پیش‌بینی کند قیمت‌ها در تاریخ سررسید به حدی افزایش یابد که با قیمت اعمال برابر شود و خریدار از اعمال اختیار خود منصرف شود.

در این حالت، سود دارنده برابر با میزان فروش قرارداد اختیار در تاریخ معامله اختیار خواهد بود که همان   premium  اختیار است.

قرارداد اختیار معامله یا آپشن
قرارداد اختیار معامله یا آپشن

مزایای قرارداد اختیار معامله

قراردادهای اختیار معامله، مانند سایر ابزارهای مشتقه، دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. در زیر، به بررسی برخی از مزایای این نوع قراردادها می‌پردازیم:

اهرم مالی

قراردادهای اختیار معامله به سرمایه‌گذاران این امکان را می‌دهند که با سرمایه کمتری، یک موقعیت را مدیریت کنند. به عبارتی، این خاصیت باعث می‌شود که سود یا زیان معاملات در یک دوره زمانی نسبت به سرمایه گذاری اولیه (قیمت اختیار پرداخت شده توسط خریدار یا دریافت شده توسط فروشنده) چند برابر شود.

فرض کنید یک سرمایه‌گذار با پرداخت ۵۰۰۰ ریال، اختیار خرید ۱۰۰۰۰ سهم شرکت ایران خودرو با قیمت توافقی ۳۳۰۰ ریال و با سررسید شش ماهه را خریداری کرده است.

حال اگر قیمت هر سهم ایران خودرو در تاریخ سررسید به ۴۰۰۰ ریال برسد، خریدار اختیار با اعمال اختیار خود، مبلغ ۷۰۰۰۰۰۰ ریال (۱۰۰۰۰*(۴۰۰۰-۳۳۰۰)) سود خواهد کرد، در حالی که فقط ۵۰۰۰ ریال برای خرید اختیار پرداخت کرده است. در این حالت، فروشنده اختیار با دریافت ۵۰۰۰ ریال، متحمل زیان ۷۰۰۰۰۰۰ ریالی می‌شود.

 

مطلب پیشنهادی: صندوق اهرمی چیست؟ ۲ مزیت صندوق های اهرمی

 

کاهش ریسک

خرید قرارداد اختیار معامله برای یک دارایی پایه به جای خود دارایی، ریسک را کاهش می‌دهد و زیان خریدار برابر با مبلغی است که برای خرید اختیار معامله پرداخت کرده است.

در واقع، قراردادهای اختیار معامله به عنوان یک ابزار برای پوشش ریسک مورد استفاده قرار می‌گیرند که به سرمایه‌گذار این امکان را می‌دهد تا ریسک خود را در برابر نوسانات نامطلوب قیمت کاهش دهد.

کسب سود بدون داشتـن دارایی پایه

برای ورود به موقعیت خرید یا فروش در قراردادهای اختیار معامله، لازم نیست که دارایی پایه را در اختیار داشته باشید. برخی از کارگزاری‌ها برای اطمینان از ایفای تعهد فروشنده اختیار خرید، شرط داشتن سهم یا دارایی پایه را برای ورود به معامله قرار می‌دهند. اما، بسیاری از کارگزاری‌ها فقط به دریافت وجه تضمین اکتفا می‌کنند.

وجه تضمین اختیار معامله

وجه تضمین اولیه

در قراردادهای اختیار معامله، دارنده موقعیت خرید حق اعمال قرارداد را دارد. بنابراین، خریدار اختیار معامله نیازی به تودیع وجه تضمین ندارد و فقط باید مبلغ قرارداد را به همراه کارمزدهای مربوطه در حساب عملیاتی خود داشته باشد. از سوی دیگر، دارنده موقعیت فروش ملزم به اجرای تعهدات خود نسبت به خریدار است.

بنابراین، باید مبلغی را به عنوان وجه تضمین اولیه در حساب قدرت خرید خود داشته باشد. این مبلغ ثابت است و فقط در زمان ثبت سفارش فروش قابل استفاده است. می‌توان مبلغ وجه تضمین اولیه را در تابلو معاملاتی نماد مشاهده کرد.

وجه تضمین لازم

بعد از ثبت سفارشات فروش، بورس مبلغ نهایی وجه تضمین را که به عنوان “وجه تضمین لازم” شناخته می‌شود، در انتهای جلسه معاملاتی محاسبه و اعلام می‌کند. مشتری باید حداقل ۷۰ درصد از این مبلغ را در حساب قدرت خرید خود نگه دارد. اگر این مورد رعایت نشود، مشتری اخطاریه افزایش وجه تضمین دریافت می‌کند و باید حساب قدرت خرید خود را شارژ کند.

ریسک‌های قرارداد اختیار معامله

نقدشوندگی بازار

ممکن است نماد مورد نظر از حجم بالایی از عرضه و تقاضا برخوردار نباشد که به ما امکان تعدیل راحت‌تر موقعیت‌هایمان را بدهد.

کال مارجین

در قراردادهای اختیار معامله، فروشندگان متعهد هستند که دارایی پایه را در تاریخ سررسید تحویل دهند. برای اطمینان از این تعهد، فروشندگان باید مبلغی را به عنوان وجه تضمین در بورس کالا سپرده کنند.

بر اساس دستورالعمل بورس کالای ایران، وجه تضمین اولیه برای فروشندگان قراردادهای اختیار معامله، ۲۰ درصد از ارزش قرارداد است. پس از ایجاد موقعیت فروش، فروشنده باید موجودی سپرده‌گذاری شده خود را به گونه‌ای حفظ کند که بیش از ۷۰ درصد وجه تضمین لازم باشد.

اگر موجودی سپرده‌گذاری شده فروشنده به کمتر از ۷۰ درصد وجه تضمین لازم برسد، بورس کالا به فروشنده اخطاریه کال مارجین می‌دهد. فروشنده موظف است ظرف ۲۴ ساعت از تاریخ دریافت اخطاریه، موجودی سپرده‌گذاری شده خود را به میزان مورد نیاز افزایش دهد. در غیر این صورت، بورس کالا معامله‌های فروشنده را تا زمانی که موجودی سپرده‌گذاری شده به میزان مورد نیاز افزایش پیدا نکند، مسدود می‌کند.

تفاوت اختيار معامله با قرارداد آتی

تفاوت اصلی بین بازار آتی و اختیار معامله این است که در قراردادهای آتی، خطر احتمالی سفته‌بازی در مقایسه با سود احتمالی آن، بیشتر است.

در مقابل، در اختیار معامله، بدون توجه به اینکه چقدر قیمت دارایی پایه کاهش یافته است، خسارت خریدار به صورت ثابت و معادل با مبلغ پرداختی برای خرید اختیار محدود می‌شود. همچنین، در قرارداد آتی، هر دو طرف متعهد به اجرای قرارداد هستند، در حالی که در قرارداد اختیار معامله، یک طرف متعهد است و طرف دیگر اختیار اجرای قرارداد را دارد.

مطلب پیشنهادی: نرخ بهره چیست؟

لیست نمادهای بازار اختیار معامله

برای دسترسی به لیست نمادهای فعال در بازار اختیار معامله سهام، دو روش زیر را می‌توانید در نظر بگیرید:

یک: با مراجعه به وب‌سایت tse.ir و دسترسی به بخش اطلاعات بازار، سپس قسمت اختیار معامله و در نهایت انتخاب لیست نمادهای معاملاتی، می‌توانید لیست نمادهای فعال در بازار اختیار معامله سهام را مشاهده کنید.

دو: با استفاده از سامانه معاملاتی کارگزاری خود، به قسمت اختیار معامله مراجعه کرده و لیست نمادهای فعال را ببینید.

مطلب پیشنهادی: بازار آتی کالا چیست؟

سخن آخر

قراردادهای اختیار معامله سهام، ابزارهای مالی مشتقه‌ای هستند که سرمایه‌گذاران را قادر می‌سازند تا در یک دوره زمانی معین، دارایی پایه را با قیمت موافقت شده خرید یا فروش کنند. این قراردادها در دو شکل اختیار خرید (Call Option) و اختیار فروش (Put Option) در دسترس هستند.

چطور با تخفیف کارمزد در صرافی های ارز دیجیتال ثبت نام کنیم؟

در اینستاگرام

پیج استاد ترید را دنبال کنید

در تلگرام

کانال استاد ترید را دنبال کنید

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارزش دوره: 17٫۸۰۰٫۰۰۰ تومان

قیمت جشنواره: 11,800,000 تومان