شاخص داوجونز چیست

شاخص داوجونز چیست؟ کاربردهای نماد داوجونز

4 روز قبل  |

آنچه در این مقاله میخوانید

شاخص‌های سهام در بازارهای مالی ابزاری قدرتمند برای نظارت بر وضعیت بازار و کاهش خطر سرمایه‌گذاری برای معامله‌گران هستند. ارزش یک شاخص به میزان اهمیت آن است، چرا که این اهمیت باعث بهتر عمل کردن آن در دو نقش کلیدی فوق می‌شودو بدون شک، شاخص داوجونز (Dow Jones) یکی از شناخته شده‌ترین و مهم‌ترین شاخص‌های سهام بورس نیویورک است.

تعداد زیادی از تریدرهای حرفه‌ای بازار فارکس تجربه معامله با این نماد مهم را دارند. اگر می‌خواهید بیشتر درباره شاخص داوجونز و روش معامله با آن بدانید، این مقاله از آکادمی استاد ترید را تا انتها مطالعه کنید.

شاخص داو جونز (Dow Jones) چیست؟

شاخص داوجونز یا به عبارت دیگر شاخص میانگین صنعتی داوجونز (Dow Jones Industrial Average) یکی از پیشینه‌دارترین شاخص‌های سهام بورس آمریکا است. این شاخص معمولاً در بروکرهای فارکس با نمادهای معاملاتی DJI و DJIA قابل دسترسی است. لازم به ذکر است که گاهی اوقات این شاخص با نمادهایی مثل US30 و DOWUSD نیز در لیست معاملات بروکر فارکس ظاهر می‌شود.

داوجونز عملکرد سهام سی شرکت بزرگ را که در بورس اوراق بهادار آمریکا معامله می‌شوند، مورد ارزیابی قرار می‌دهد.

تعداد زیادی از معامله‌گران با سابقه بازار فارکس، نماد داوجونز را به عنوان نماد کوچکی از شاخص S&P 500  می‌شناسند. این شاخص تا حدودی می‌تواند وضعیت کلی اقتصاد آمریکا را نشان دهد. سرمایه‌گذاران با استفاده از این شاخص می‌توانند در کمترین زمان ممکن، وضعیت کلی بازار سرمایه آمریکا را بررسی و ارزیابی کنند.

مطلب پیشنهادی: اندیکاتور سار چیست و چگونه کار می‌کند؟

بنیان‌گذار شاخص داوجونز

داوجونز، که به عنوان دومین شاخص سهام قدیمی در بورس آمریکا شناخته می‌شود، پس از شاخص میانگین حمل‌ونقل داوجونز قرار دارد. چارلز داو، که یک روزنامه‌نگار و بنیان‌گذار وال استریت ژورنال بود، شاخص میانگین حمل‌ونقل داوجونز را در تاریخ ۱۶ فوریه ۱۸۸۵ میلادی ایجاد کرد.

این شاخص، که همچنین با نام شاخص حمل‌ونقل داوجونز یا DJT شناخته می‌شود، قدیمی‌ترین شاخص بازار بورس جهان است.

این شاخص با هدف ارائه یک معیار برای ارزیابی عملکرد شرکت‌های فعال در صنایع حمل‌ونقل، از جمله راه‌آهن، کشتی‌رانی و خطوط هوایی، ایجاد شد. در زمان ایجاد، این شاخص شامل یازده شرکت بود، اما با پیشرفت زمان، تعداد شرکت‌هایی که در آن حضور داشتند به بیست شرکت افزایش یافت.

پس از شاخص میانگین حمل‌ونقل داوجونز، شاخص میانگین صنعتی داوجونز به وجود آمد که شامل یک دامنه گسترده‌تر از شرکت‌ها در حوزه‌های متنوع بود. چارلز داو و شریک تجاری او، ادوارد جونز، این شاخص را در تاریخ ۲۶ می ۱۸۹۶ میلادی ایجاد کردند. هدف از ایجاد این شاخص، فراهم کردن یک معیار برای ارزیابی عملکرد بازار بورس نیویورک بود.

در زمان ایجاد، این شاخص شامل دوازده شرکت بود که در حوزه‌های متنوعی مانند راه‌آهن، پنبه، گاز، شکر، تنباکو و نفت فعالیت داشتند. با پیشرفت زمان، تعداد شرکت‌هایی که در این شاخص حضور داشتند به سی شرکت رسید. امروزه، این شاخص به عنوان یکی از شاخص‌های برجسته بازار سرمایه در سراسر جهان شناخته می‌شود.

محاسبه شاخص داوجونز

شاخص‌های بسیاری از سهام با استفاده از محاسبه میانگین ارزش بازار سهام زیرمجموعه خود تعیین می‌شوند، اما برای نماد داوجونز در فارکس، این موضوع متفاوت است. فرمول محاسبه این شاخص به صورت میانگین قیمت وزن‌دار تعریف شده است؛ به این معنی که سهامی که بزرگتر هستند و با قیمت بالاتری معامله می‌شوند، نسبت به سایر سهام، وزن بیشتری در بازار دارند و بنابراین تأثیر بیشتری در این شاخص دارند.

شاخص داوجونز چیست
شاخص داوجونز چیست | فرمول محاسبه شاخص داوجونز

Dow Divisor یک ضریب عددی است که توسط شرکت مدیریت کننده این شاخص استفاده می‌شود. در ماه فوریه سال ۲۰۲۴، مقدار این ضریب ۰/۱۵۳ بود. هدف از استفاده از این ضریب، کاهش تأثیر نوسانات قیمت هر سهم بر شاخص داوجونز است. این شاخص به‌طور دوره‌ای بازبینی و تجدید می‌شود.

شاخص داوجونز تحت مدیریت یک کمیته از متخصصان در S&P Dow Jones Indices است، که یک زیرمجموعه از S&P Global می‌باشد. به نظر جالب می‌رسد که همین کمیته نماد S&P 500 را نیز مدیریت می‌کند. این کمیته سه وظیفه اصلی را بر عهده دارد:

  • انتخاب سی شرکتی که در شاخص حضور دارند
  • محاسبه و به‌روزرسانی مداوم Dow Divisor
  • نظارت بر عملکرد شاخص

مطلب پیشنهادی: حساب دمو چیست؟

شرکت های زیر مجموعه داوجونز

شاخص داوجونز از سهام ۳۰ شرکت بزرگ صنعتی در بازار بورس آمریکا تشکیل شده است. این شرکت‌ها در بخش‌های متنوعی مانند نفت و گاز، مخابرات، خدمات عمومی، کالاهای مصرفی، سرمایه‌گذاری و غیره فعالیت می‌کنند.

بر اساس ارزش بازار هر سهم، این شرکت‌ها می‌توانند در این شاخص حضور یابند یا از آن حذف شوند. این موضوع باعث می‌شود نمادهای مؤثر در این شاخص تغییر کنند.

یک نکته قابل توجه این است که سهام موجود در شاخص داوجونز ثابت نیستند و به‌طور مداوم بازبینی می‌شوند. چهار عامل اصلی در انتخاب سهام برای شاخص داوجونز نقش دارند:

  • مارکت کپ شرکت
  • نقدشوندگی سهم
  • عملکرد مالی شرکت مورد نظر
  • مقدار تأثیرگذاری آن در صنعت

بر اساس تغییرات اخیر در داوجونز که در تاریخ ۲۶ فوریه ۲۰۲۴ اعمال شد، نمادهای معاملاتی که در این شاخص حضور دارند به شرح زیر است:

شاخص داوجونز
شاخص داوجونز

مطلب پیشنهادی: اندیکاتور سار چیست و چگونه کار می‌کند؟

کاربردهای داوجونز

در ادامه، می‌خواهیم کاربردهای شاخص داوجونز را بررسی کنیم و ببینیم چگونه یک سرمایه‌گذار می‌تواند از این شاخص برای مدیریت سبد سهام خود استفاده کند. به‌طور کلی، چهار کاربرد اصلی این شاخص که برای هر سرمایه‌گذار در این بازار راهنما می‌شود، عبارت‌اند از:

رصد کلی بازار

این شاخص شامل یک سبد از شرکت‌های برجسته و بزرگ فعال در بازار بورس آمریکا است. بنابراین، می‌توان به‌راحتی از آن برای مشاهده وضعیت کلی بازار استفاده کرد و تصویری دقیق از وقایع در حال رخ دادن در بازار به دست آورد.

کاهش ریسک سرمایه‌گذاری

یک سرمایه‌گذار می‌تواند به‌طور مستقیم برای خرید داوجونز اقدام کند. این کار باعث کاهش قابل توجهی در ریسک سرمایه‌گذاری می‌شود. هرچند که یک سهم ممکن است در پی انتشار خبر خاصی، نوسانات زیادی را تجربه کند، اما وقتی سی سهم بزرگ و معتبر بازار سرمایه آمریکا کنار هم قرار می‌گیرند، احتمال بروز چنین واقعه‌ای به‌طور قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌یابد.

ارزیابی عملکرد شخصی سهام‌دار

یک سرمایه‌گذار با استفاده از این شاخص می‌تواند به ارزیابی دقیق وضعیت مدیریت سبد سهام خود بپردازد. می‌توان وضعیت سود یا زیان یک سبد سهام را با داوجونز مقایسه کرد. اگر در یک بازه زمانی خاص، سود حاصل از سبد سهام یک سرمایه‌گذار بیشتر از این شاخص باشد، می‌توان فرض کرد که عملکرد موفقی در بازار داشته است.

اهمیت داوجونز در فارکس

نماد داوجونز، که یکی از شاخص‌های برجسته بازار سرمایه جهانی است، در بازار فارکس نیز تأثیر چشمگیری دارد. سرمایه‌گذاران از این شاخص برای پیش‌بینی جریان کلی بازار سهام و تعیین استراتژی سرمایه‌گذاری خود در این بازار بهره می‌برند.

یک نکته قابل توجه این است که داوجونز مانند یک دماسنج عمل می‌کند و سرمایه‌گذاران از آن برای ارزیابی وضعیت اقتصادی ایالات متحده استفاده می‌کنند. اگر این شاخص کاهش یابد، ممکن است این نشان‌دهنده ضعف در اقتصاد باشد؛ چیزی که می‌تواند منجر به تضعیف دلار در برابر سایر ارزهای فیات شود.

تغییرات در بازار سهام می‌تواند همیشه بر تقاضا برای جفت ارزهای فارکس تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، اگر نماد داوجونز افزایش یابد، ممکن است تقاضا برای دلار آمریکا را نیز افزایش دهد. علاوه بر این، معامله‌گران برای تحلیل تکنیکی و پیش‌بینی جریان حرکت ارزهای مختلف، از این شاخص استفاده می‌کنند.

مطلب پیشنهادی: شاخص نزدک چیست؟

منظور از خرید و فروش داوجونز چیست؟

یک نکته مهم در مورد خرید و فروش شاخص داوجونز وجود دارد. برخی افراد فکر می‌کنند که با خرید این شاخص ، مالکیت سبدی از سهام سی شرکت موجود در این نماد را به دست می‌آورند، اما این موضوع درست نیست.

این شاخص فقط میانگین وزنی قیمت سی سهم مذکور را نشان می‌دهد. بنابراین، با خرید و فروش آن، هیچ انتقالی در مالکیت سهام شرکت‌ها رخ نمی‌دهد. تنها از طریق نوسان قیمت داوجونز می‌توانید سود کسب کنید.

عوامل مؤثر در شاخص داوجونز

داوجونز تحت تأثیر متغیرهای متعددی قرار می‌گیرد. برخی از عوامل اصلی که بر این شاخص تأثیر می‌گذارند، عبارت‌اند از:

  • افزایش سودآوری و قیمت سهام شرکت‌ها می‌تواند به ارتقای شاخص داوجونز منجر شود (و بالعکس).
  • پیشرفت اقتصادی می‌تواند باعث افزایش تقاضا برای خرید سهام شود و در نتیجه این شاخص را بالا ببرد (و بالعکس).
  • ارتفاع نرخ بهره فدرال رزرو می‌تواند باعث کاهش سرمایه‌گذاری در بازار سهام شود و در نتیجه نماد داوجونز را پایین بیاورد (و بالعکس).
  • تصمیمات و اتفاقات سیاسی می‌توانند تاثیر گسترده‌ای بر بازار سرمایه و داوجونز ایجاد کنند.
  • جنگ‌ها، بحران‌های مالی و حوادث طبیعی می‌توانند تاثیر زیادی بر تغییرات و نوسانات داوجونز داشته باشند
  • احساساتی چون ترس و طمع در سرمایه‌گذاران می‌تواند تاثیر موقتی بر این شاخص ایجاد کند.

نماد داوجونز در تریدینگ ویو

برای تحلیل نمودار داوجونز، می‌توانید به وب‌سایت تریدینگ ویو مراجعه. ابتدا، در قسمت جستجوی وب‌سایت تریدینگ ویو، کلمه DJI را وارد کنید. سپس، روی گزینه اول که Dow Jones Industrial Average است را کلیک کرده و گزینه Launch Chart را انتخاب کنید.

مطلب پیشنهادی: شاخص S&P 500 چیست؟

بهترین ساعت معامله شاخص داوجونز

بازار فارکس، همان‌طور که می‌دانید، ۲۴ ساعته فعال است و فقط در روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل می‌شود. اما سؤال مهم این است که چه زمانی برای معامله داوجونز مناسب است؟ این شاخص ، که شامل سهام شرکت‌های آمریکایی است، فقط در ساعات کاری بورس آمریکا قابل معامله است.

بر اساس تجربه، حجم بیشتر معاملات نماد داوجونز در بروکرها در بازه زمانی ۱۶:۳۰ تا ۱۸:۳۰ به وقت ایران ایجاد می‌شود. پیشنهاد می‌شود که شما نیز معاملات خرید و فروش نماد داوجونز را در همین بازه زمانی انجام دهید.

سخن آخر

در پایان این مقاله، امیدواریم که شما با مفهوم و اهمیت شاخص داوجونز در بازار سرمایه آشنا شده باشید. این شاخص، نمایانگر عملکرد اقتصادی بزرگترین شرکت‌های آمریکا است و تاثیر مستقیمی بر بازارهای جهانی دارد. با داشتن دانش در مورد چگونگی کار با این شاخص، شما می‌توانید تصمیمات بهتری در مورد سرمایه‌گذاری خود بگیرید.

سوالات متداول شاخص داوجونز

نماد داوجونز چیست؟

شاخص داوجونز با نمادهای DJI ،DJIA ،US30، و DOWUSD در بروکرهای مختلف نشان داده می‌شود.

بهترین ساعات ترید شاخص داوجونز چه زمان هایی است؟

بین ساعت ۱۶:۳۰ تا ۱۸:۳۰ به وقت ایران، بهترین زمان ترید این شاخص است.

چطور با تخفیف کارمزد در صرافی های ارز دیجیتال ثبت نام کنیم؟

در اینستاگرام

پیج استاد ترید را دنبال کنید

در تلگرام

کانال استاد ترید را دنبال کنید

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارزش دوره: 17٫۸۰۰٫۰۰۰ تومان

قیمت جشنواره: 11,800,000 تومان