رمزنگاری چیست؟

رمزنگاری چیست؟

3 ماه قبل  |

آنچه در این مقاله میخوانید

رمزنگاری به فرایندی گفته می شود که در دنیای فناوری و اطلاعات و همچنین ارزهای دیجیتال کاربرد بسیار زیادی داشته و به دو نوع رمز نگاری متقارن و همچنین رمزنگاری نامتقارن طبقه‌ بندی می‌ شود که البته رمز نگاری نامتقارن سطح امنیت بالاتری را ایجاد می‌کند و پیشرفته‌تر است.
رمز نگاری موضوع مورد بحث ما در این مقاله می باشد.
 
دنیای فناوری و ارزهای دیجیتال دنیای بسیار گسترده بوده که روزبهروز پهنای آن افزایش پیدا کرده و همه گیر میشود یکی از پرکاربردترین و مورد توجه ترین پارامترها در دنیای فناوری و همچنین ارزهای دیجیتال، رمزنگاری می باشد که مطمئنا با آن برخورد کرده و این واژه را شنیدهاید که کاربردهای زیادی را در بر میگیرد.
این مطلب را حتما بخوانید: بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه‌ گذاری در سال ۲۰۲۲

اگر بخواهیم به صورت بنیادی به تاریخچه رمزنگاری نگاه کنیم باید این پارامتر را در امپراطوری روم و همچنین یونان باستان جستجو نماییم.

در آن زمان مردمان روم پیام های خود را به صورت رمزی و با تغییر در حروف کلمات ارسال کرده و با در اختیار داشتن یک کلید شخص دریافت کننده میتوانست پیام فرد مورد نظر را متوجه شود.

امروزه نیز در موارد مختلفی در دنیای فناوری مانند شبکه های اجتماعی، پیام رسان های شخصی و همچنین سیستم های حفاظت از داده های سازمانی و یا در دنیای ارز های دیجیتال و انتقال پول رمز نگاری کاربرد بسیار زیادی دارد.

رمزنگاری

مفهوم رمزنگاری چیست؟

اگر بخواهیم به صورت ساده و عامیانه رمزنگاری را معرفی کنیم باید بگوییم که رمزنگاری به فرآیندی اطلاق می گردد که از یک پیام یا یک فایل با استفاده از یک رمز تعیین شده حفاظت می کنیم.

این مطلب را حتما بخوانید: ديفای يا DEFI چيست؟

زمانی که فرایند رمز نگاری انجام شود تنها افرادی خاص می توانند فایل و یا پیام مورد نظر را مشاهده کرده و یا در اختیار داشته باشند. در واقع فرایند رمزنگاری به دو قسمت اصلی طبقه بندی می شود.

در ابتدا فرایند رمزگذاری انجام میشود که در آن داده ورودی به هم ریخته می شود، بعد از آن شخصی که به عنوان گیرنده پیام و یا فایل است با استفاده از یک رمز مشخص داده های مورد نظر را از حالت بهم ریخته خارج کرده و به نوعی رمزگشایی صورت می گیرد.

در فرآیند رمز گذاری کلید یک پارامتر بسیار مهم بوده و همانطور که پیشتر اشاره کردیم در گذشته های بسیار دور نیز از انواع مختلف کلید برای رمزگشایی پیام ها استفاده می شده است.

با پیشرفت تکنولوژی و فناوری و سیستم های کامپیوتری امروزه در بحث رمزنگاری کلید ها با استفاده از الگوریتم های کامپیوتری به وجود آمده و شبیه به تولید اعداد تصادفی عملکرد دارند.

به عنوان مثال الگوریتمی وجود دارد که از حرکت موس کاربر استفاده کرده و با استفاده از آن یک عبارت تصادفی ایجاد نموده و به عنوان کلید رمز نگاری مورد استفاده قرار می گیرد.

مهمترین پارامترها در بحث رمزنگاری

در بستر رمز نگاری واژه های خاصی وجود دارد که لازم است حتما با آنها آشنا شویم تا بهتر بتوانیم این فناوری خاص و پرکاربرد را درک کنیم. اولین واژه که با آن روبرو می شویم رمز می باشد که به الگوریتمی گفته میشود که برای ۲ قسمت رمزگذاری و رمزگشایی فایل و یا داده مورد نظر مورد استفاده قرار می گیرد.

عبارت بعدی کلید می باشد که این واژه به تعدادی از بیت ها که به صورت به هم ریخته و مرتبط با داده مورد نظر رمز نگاری و یا رمزگشایی به صورت کاملا تصادفی ایجاد می گردد.

موضوعی که مشخص است این می باشد که کلید ها تماما منحصر به فرد بوده و به صورت کاملاً تصادفی تولید می گردند. در نتیجه به راحتی نمی توان آنها را کشف کرده و یا پیشبینی نمایم.

فرایند رمزنگاری

هرچه تعداد پارامترهای به کار برده شده در کلید بیشتر باشد پیش بینی و یا شکستن آنها امری دشوار تر می باشد در رمز نگاری از نوع متقارن معمولاً کلیدها ۱۲۸ بیت و در رمزنگاری نامتقارن معمولاً ۲۰۴۸ بیت می باشند.

عبارت بعدی الگوریتمی می باشد که به مجموعه فرآیند ها و مراحلی که در طی رمزنگاری به وقوع می پیوندند گفته می شود. امروزه الگوریتم های مختلفی در دنیای رمز نگاری وجود دارد که با توجه به میزان اهمیت و همچنین سطح امنیتی که در حوزه فعالیت مورد نظر نیاز است از آنها استفاده می شود.

عبارت بعدی رمز گشایی می باشد که به فرایندی گفته میشود که یک عبارت و یا داده نامفهوم و دارای رمز با استفاده از کلید به داده های مفهوم و مشخص مبدل می گردد.

مدل های مختلف الگوریتم رمزنگاری

در حالت کلی الگوریتم های مختلفی که برای فرآیند نگاشتن رمز مورد استفاده قرار می گیرد به دو دسته اساسی طبقه بندی می شود.

در حقیقت می توان اینطور عنوان کرد که مهمترین تفاوتی که میان این الگوریتم ها وجود دارد در همین نوع دسته بندی شان قابل تشخیص می باشند و تفاوت های دیگری که وجود دارد به روش و متدی که برای توسعه الگوریتم مورد استفاده قرار گرفته مرتبط می باشد.

اول این نوع از الگوریتم های نگاشتن رمز الگوریتم با کلید های متقارن می باشد که همچنین به رمز نگاری متقارن نیز مشهور بوده که معمولاً در این نوع الگوریتم ها از کلیدهایی مرتبط برای فرایند رمزنگاری و رمزگشایی استفاده می گردد.

این مطلب را حتما بخوانید: اوراکل ها در بلاک چين چگونه هستند؟

نوع دیگر الگوریتم ها و الگوریتم های دارای کلید نامتقارن و یا رمز نگاری نامتقارن می رسد که در این نوع الگوریتم ها از کلید های متفاوت برای فرایند رمزگشایی و رمز نگاری استفاده می گردد. همچنین رمزنگاری نامتقارن به پابلیک کی نیز معروف می باشد.

بررسی رمزنگاری

مزایای الگوریتم  متقارن و  غیر متقارن

در صورتیکه الگوریتم به کار برده شده برای فرایند نگاشتن رمز از نوع متقارن باشد حالت کلی الگوریتم بسیار ساده بوده و در عین حال سرعت عمل بسیار بالایی را نیز ایجاد می نماید که این موضوع باعث محبوبیت بسیار بالای این نوع الگوریتم ها شده است.

در حقیقت باید بگویم که رمزنگاری متقارن از رمزنگاری نامتقارن سریع تر بوده و همچنین به قدرت پردازش کمتری نیز احتیاج دارد و به هیچ وجه سرعت را کاهش نمی دهد.

در مورد مزایای الگوریتم های  غیر متقارن باید بگوییم که در صورت استفاده از این نوع الگوریتم دو سمت فرستنده و گیرنده پیام و یا فایل نیاز نیست تا کلید های اختصاصی خود را به اشتراک بگذارند و آنها کلید مخصوص به خود را دارند.

در حقیقت این دو شخص کلید های شخصی خود را نگه داشته و تنها قفل ها مورد جابجایی قرار می گیرد.

نکته ای که مشخص است این است که در دنیای رمز نگاری و ارزهای دیجیتال با به اشتراک گذاشتن کلید مشترک احتمال سرقت و یا جاسوسی در اطلاعات وجود می آید، پس استفاده از الگوریتم غیر متقارن امنیت بسیار مناسب تری را ایجاد می کند.

چطور با تخفیف کارمزد در صرافی های ارز دیجیتال ثبت نام کنیم؟

در اینستاگرام

پیج استاد ترید را دنبال کنید

در تلگرام

کانال استاد ترید را دنبال کنید

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارزش دوره: 17٫۸۰۰٫۰۰۰ تومان

قیمت جشنواره: 11,800,000 تومان